Child pages
  • Depositionsavgifter
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Bakgrund

Försäljning av en vara kan användas i BRP för att ta emot depositionsavgifter. Nedan används exempel för en dyrare typ av armband/kort som kunden får vid köp av abonnemang/värdekort men tillvägagångssättet kan användas till alla typer av depositioner. Att kunden deponerar en avgift betyder att denne betalar en avgift som återbetalas om villkoren möts. T.ex att kunden lämnar tillbaka sitt armband/kort när denne slutar vara medlem så att det kan användas av en annan medlem. Om detta inte görs behåller man pengarna.

Inställningar på produkten

Inget speciellt bör ställas in på produkten utan bör behandlas som en vanlig vara. Försäljningskonto ska vara ett konto kopplat till 25% moms och priset bestämmer ni själva.

Försäljning

Det är oerhört viktigt att försäljning av varan sker när man har kunden uppsökt i kassan. Säljer man varan utan någon kund uppsökt i kassan kommer man inte kunna se på kundens tidigare köp om denne har betalat depositionsavgift eller inte. I normalfallet ska varan säljas på samma kvitto, alltså i samband med, försäljning av ett abonnemang/värdekort. Det blir då enklast att kunna följa historiken.

Återköp

Om kunden efter avslutat medlemskap inte lämnar tillbaka sitt kort/armband så gör ni helt enkelt ingenting. Ni har redan intäktsfört försäljningen. Om kunden kommer tillbaka för att lämna tillbaka sitt armband bör en identitets- och köpkoll göras så att ni inte lämnar ut pengar till någon som inte betalat avgiften.

  • Ställ dig i bokningsvyn och klicka på F3 (Kontaktregister - kortinformation). 
  • Läs kortet/armbandet i medlemskortläsaren och kolla så att det är rätt kund som dyker upp. 
  • Om allt är OK klicka på stäng och gå in i kassan. 
  • Sök upp kunden och klicka på "Tidigare köp", glöm inte att kryssa i "Visa alla". 
  • Lokalisera köpet av depositionsavgift, markera det och klicka på återköp. Klicka OK.
  • Genomför återköpet med det betalsätt som kunden önskar få tillbaka sina pengar med.

Lagervara

Om man använder BRPs lagerfunktion kan depositionsavgiften med fördel skapas som en lagervara istället för en vara. På så sätt kommer ni enkelt kunna hålla koll på hur många kort/armband ni har kvar så att ni i god tid kan beställa nya om dom börjar ta slut.

 

 

 

 

 

  • No labels